hoe werkt het?

/hoe werkt het?
hoe werkt het? 2018-06-08T12:32:10+00:00

Een fotovoltaïsche (PV) installatie zet zonlicht om in elektriciteit. In zo’n installatie, verzamelen de zonnepanelen zonne-energie in de vorm van gelijkstroom.
Een omvormer verandert die gelijkstroom vervolgens in wisselstroom zodat je de energie in huis kan gebruiken. Het overschot aan stroom wordt afgegeven aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen
Zonnepanelen of fotovoltaïsche panelen bestaan uit verschillende zonnecellen. Wanneer er zonlicht op zo’n zonnecel valt, beginnen de elektronen in de cel te bewegen en ontstaat er gelijkstroom.

Omvormer
De omvormer vormt het hart van elke PV installatie. Dit apparaat zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Tijdens die omzetting is het zeer belangrijk dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Het rendement van een omvormer is dus van essentieel belang.

Elektriciteitsmeter
De elektriciteitsmeter registreert wat u zelf van het net afhaalt en loopt dus achteruit wanneer u meer produceert dan u verbruikt.

Monitoringsysteem SMA Sunnyportal
Via de Sunnyportal van SMA is het mogelijk om op afstand de productie van uw omvormer te bekijken, en eventueel op te slaan. Een perfecte bewaking van uw zonnepanelen installatie.